Körmendi Péter, K&H Biztosító Helyi Képviselő Veszprém

Biztosításokról általában

Sokat tépelődtem, hogy mennyire legyen részletes, mondhatni szakmai jellegű az oldal, amolyan közérthető biztosítási szakember-képző, de végül arra jutottam, hogy a biztosítási szakma és jog szerteágazóságára való tekintettel csak a legfontosabb információk közzétételére szorítkozom.

Íme az első és legfontosabb információ:

Mindig kérjünk biztosítási szakembertől segítséget biztosítási ügyeink intézéséhez!

Bár manapság igen elterjedtek a „Csináld magad” biztosítási portálok, az ilyen kötéseknél, ügyintézéseknél gyakran elkerüli a figyelmünket valamilyen fontos „apró betű”, vagy azért kerülünk kellemetlen helyzetbe, mert az adott biztosítás hátteréül szolgáló jogszabályokban vagyunk járatlanok.

Ne legyenek illúzióink!
A Biztosító társaságok kő keményen profitorientált vállalkozások, és bár lehet, hogy a dolgozók, ügyintézők kedvesek és barátságosak, maga a Biztosító minél nagyobb profitra törekszik.
A biztosító nem jóléti szolgálat, és nem segélyszervezet. Lehet, hogy durván hangzik, de erre ott van a vöröskereszt, és a máltai szeretetszolgálat. A biztosítók mindössze a pénzünkért cserébe felvállalják, hogy előre meghatározott események bekövetkezése esetén, bizonyos mértékben kártalanítanak, vagy összegbiztosítások esetén kifizetik a biztosítási szerződésben előre meghatározott összeget.
 
Kövesd a pénzt!
Ha meg akarod érteni mi miért és hogyan működik ebben a világban, mindössze az anyagi érdekek irányát kell követni. A biztosítóknak két alapvető érdekük van, minél több pénzt beszedni, és a lehető legkevesebbet kiadni. Ez a két érdek gyakran ellentétben van egymással, és ez az, ami egyensúlyt teremt a biztosítási rendszerben, és ez az, ami a fogyasztók malmára hajtja a vizet. Hiszen ha egy biztosító túl drágán ad egy terméket, azt nem lesz képes megfelelő számban értékesíteni, ha pedig túl olcsón, nem lesz képes a kárkifizetések mellett a termékből profitálni. Ugyanez a helyzet a kárügyintézéssel is, hiszen fontos, hogy minél kevesebbet fizessenek az ügyfeleknek, de ha nem teljesítenek megfelelően az elégedetlen ügyfél elmegy, és máris ugrott a bevétel, sőt, mivel a rossz tapasztalatokat sokkal könnyebben osztjuk meg ismerőseinkkel, valószínű, hogy az elégedetlen ügyfél ismeretségi körében bizalmat, és ezáltal további üzleteket, ügyfeleket pénzt veszít a biztosító.
 
Hogyan válasszak biztosítást?
Ezen a téren két szempontot javaslok figyelembe venni.
  1. A szolgáltatás ára.
  2.  mennyire könnyen tudom az adott biztosító társaságnál intézni az ügyeimet, és milyen segítséget kapok az ügyintézésben,vagy ha baj van.

Mindazon által, fontos, hogy ha árat hasonlítgatunk, akkor az almát az almával, körtét a körtével hasonlítsunk. Attól, hogy egy biztosítás olcsóbb és jobban kiépített hálózata van egy biztosítónak, még nem biztos, hogy az általa kínált termék az igazi. Pl. az egyik lakásbiztosításban van tetőbeázás fedezet, a másikban nincs. A manapság tapasztalható gyakori nagy viharokkal tarkított időjárás mellett bizony ez a fedezet jelentős különbségnek mondható. Tudják: almát az almával.

A második tételt szintén nem könnyű megítélni, hiszen mennyit ér egy olyan szakember segítsége, akire mindig számíthatok, aki ha károm van rajtatartja a szemét a kárügyemen, aki szól, ha nem érkezett be a biztosítási díj, és segít abban, hogy valóban az ügyfél igényeihez szabott biztosítások jöjjenek létre. Mert hát, minek kutyatartói felelősség biztosítás, ha nincs eb a családban stb.
Talán száz forintot? Ezret, százezret? Számszerűsítsük a dolgot, ha egy átlagos GFB (Kötelező gépjármű felelősség biztosítás) esetén a képviselőnk szól, hogy nem fizettük be a díjat és emiatt nem törlik a biztosítást kb. napi 600 Ft-ot, az heti 4 200 Ft, vagy havi 18 000 Ft, azaz évi 219 000 Ft.
A Biztosítás bár gyakran nyűgnek tűnik (akár csak a reggeli fogmosás), mégis az egyetlen módja annak, hogy megvédjük családunk anyagi jólétét. Szánjunk rá időt, járjuk körül a témát alaposan, hangoljuk össze az igényeinket a lehetőségeinkkel, és főként járjunk el körültekintően.

Körmendi Péter
K&H Biztosító Helyi Képviselő Veszprém
06(30)2691207

Ha biztosítással kapcsolatos kérdése van, kérdezzen bátran!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com