Körmendi Péter, K&H Biztosító Helyi Képviselő Veszprém

Jármű

Járműbiztosítások

Autó, motor, busz, traktor, teherautó, bármilyen járműről legyen is szó, három alapvető tényt kijelenthetünk velük kapcsolatban.

 • jelentős értéket képviselnek.
 • fokozottan veszélyes környezetben (forgalom) használjuk őket.
 • működőképességük gyakran elengedhetetlen feltétele életünknek, munkánknak.

Ezért fontos, hogy tisztában legyünk egyrészt kötelezettségeinkkel, másrészt lehetőségeinkel a járműveinkben esetleg keletkező károk enyhítése érdekében.

Biztosítási téren három alapvető tényállást különböztethetünk meg kár szempontból:

 • ha mi okozunk másnak kárt ( GFB ) , az általunk kötött Gépjármű-felelősségbiztosítás fizeti helyettünk az okozott kárt,
 • ha nekünk okoz más kárt ( GFB ) , az okozó által kötött Gépjármű-felelősségbiztosítás fizeti a nekünk okozott kárt,
 • ha a járművünkben keletkezett kárért mi vagyunk a felelősek, vagy elemi csapás érte a járművünket, vagy ellopták azt, ( Casco) az általunk kötött Casco biztosítás térít a biztosításunk szetződési feltételei és önrészesedési mértéke szerint.

Fontos tudni, hogy vannak olyan tényezők, melyek vagy mentesítik a biztosítót a kárkifizetés alól, vagy feljogosítják arra, hogy a keletkezett kár összegét behajtsa ( regresszálja ) rajtunk. Ilyen tényezők lehetnek:

 • Jogosítvány vagy érvényes műszaki nélkül veszünk részt a közlekedésben, és eközben ér bennünket káresemény, vagy okozunk kárt.
 • Lejárt jogosítvánnyal veszünk részt a közlekedésben, és eközben ér bennünket káresemény, vagy okozunk kárt.
 • Járművezetésre alkalmatlan állapotban (részegen, drog hatása alatt stb…) veszünk részt a közlekedésben, és eközben ér bennünket káresemény, vagy okozunk kárt.
 • ha a járművünk nyitva van és így lopják el. (Fontos, nem a járműnek kell elzárva lenni, hanem az utastérnek. Ha például feltörik a garázsunkat ami egyébként hipermodern riasztóval és betörésvédelmi eszközökkel volt védve, de a bent álló autónk nem volt bezárva, és elviszik, máris kezdhetünk imádkozni a magyar rendőrök védőszentjéhez, meg mindenki máshoz, hogy találják meg a tettest, mert mástól nem számíthatunk kártérítésre.)
 • Ha a járművünket a törzskönyvel együtt lopják el.

Kár esetén először az kell tudnunk, hogy felelősségi alapon intézhetjük-e a kártérítést, ha igen akkor ahhoz a biztosítóhoz kell fordulnunk akinél a kárunk megtérül (tehát nem a saját felelősségbiztosítónkhoz, hanem az okozóéhoz, vagy ha az okozónak nincs GFB biztosítása akkor a MABISZ -hoz).

Ha a kár felelősségi alapon nem rendezhető, mert mi voltunk a felelősek, vagy nincs meg az okozó (cserbenhagyás áldozatai lettünk) a CASCO biztosításunk fedezheti a kárunkat.

 

Körmendi Péter
K&H Biztosító Helyi Képviselő Veszprém
06(30)2691207

Ha biztosítással kapcsolatos kérdése van, kérdezzen bátran!

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com